Boeken

In de oude pastorie kan je ook verschillende boeken kopen.

Drie Kleine Dorpen in een Grote Oorlog

Het boek ‘Drie Kleine Dorpen in een Grote Oorlog’ is een gedetailleerde beschrijving van de belevenissen van de dorpen Kapelle-op-den-Bos, Nieuwenrode en Ramsdonk, én van zijn inwoners tijdens WO I vol feiten, verhalen en anekdoten, ruim geïllustreerd met 398 afbeeldingen.

Het boek is ontstaan uit het succes van de gelijknamige tentoonstelling die in november 2008 werd georganiseerd. Bij het verzamelen van de gegevens voor de tentoonstelling bleek al snel dat niet alles kon opgenomen worden in de tentoonstelling. Tevens werd tijdens de tentoonstelling zelf nog heel wat informatie en fotomateriaal vergaard.

Nooit eerder geziene foto’s en tekeningen werden ontdekt. Werkelijk unieke verhalen en documenten kwamen naar boven, vaak zeer tragisch maar dikwijls ook met een sprankeltje hoop voor de toekomst. We gaan met de soldaten mee naar het front en ontdekken waar de bevolking naartoe vluchtte, terwijl het dorp voor een groot deel in puin achterbleef. De laatste getuigen van deze Grote Oorlog zijn aan het verdwijnen. De Erfgoedcel Kapelle-op-den-Bos wil hun getuigenissen bewaren.

Het resultaat is zeker de moeite waard: een boek gedrukt op hoogkwaliteitspapier, ingebonden en voorzien van een harde kaft voor een optimale levensduur. Een collector’s item dat in geen enkele boekenkast mag ontbreken. Het boek telt 332 blz en werd gedrukt door drukkerij Leleu uit Brussegem.

‘Drie Kleine Dorpen in een Grote Oorlog’ is te verkrijgen in gemeenschapscentrum de oude pastorie en kost € 45.

 

Evert Larock

Deze monografie Evert Larock 1865-1901 verscheen naar aanleiding van de herdenking van de 100ste verjaardag van de dood van de kunstenaar. Bij de samenstelling hiervan ontstond het project Evert Larock 1901-2001 100 jaar levend. Het project bestond verder uit een tentoonstelling, een theaterproductie en diverse muzikale en vormingsmomenten. Dit project liep van 1 oktober 2000 tot 13 januari 2001 in gc de oude pastorie.

De artistieke loopbaan van Evert Larock ontwikkelde zich in Antwerpen na zijn studies aan de Academie. Hij woonde op vele plaatsen, maar Kapelle-op-den-Bos bleef in zijn hart. Hij keerde altijd terug naar het geboortedorp en overleed er ook.

Onze gemeente heeft Evert Larock altijd een warm hart toegedragen. Op regelmatige basis werd de Larock-collectie in gemeentelijk bezit uitgebreid. Deze werken worden gepresenteerd in het administratief centrum. Een buste van Evert Larock, eveneens gemaakt door zijn vriend Arthur Pierre, staat opgesteld in gc de oude pastorie in Nieuwenrode. Een herdenkingsplaat staat in de Pastoriestraat en in Kapelle Oost is een straat naar hem genoemd.

Het boek is nu nog steeds te verkrijgen in gc de oude pastorie in Nieuwenrode en kost € 30.
 

Evert Larock, 150 jaar later

Het boek ‘Evert Larock, 150 jaar later’, is een aanvulling op het boek Evert Larock, 1865-1901.

Het boek is te verkrijgen in gc de oude pastorie in Nieuwenrode en kost € 15.

 

100 jaar Lourdesgrot Ramsdonk

Voor iedereen die in Ramsdonk opgroeide is de Lourdesgrot een plaats die niet meer weg te denken is in de parochie. Al 100 jaar is deze oase van rust een plek van ontmoeting met Maria. In deze publicatie wordt er een overzicht gegeven van de geschiedenis van dit plaatselijk bedevaartsoord. Het is ook het verhaal van 100 jaar belangeloze inzet van vele Ramsdonkse mensen om ‘hun’ Lourdesgrot in stand te houden. In augustus 2012 vond de viering rond ‘100 jaar Lourdesgrot’ plaats. Hiervoor werd een prachtige geïllustreerde publicatie aangemaakt, geschreven door Ria Devos. Deze publicatie kost € 10 en kan nog steeds bekomen worden in het gemeenschapscentrum de oude pastorie in Nieuwenrode.

 

'Guido Van Causbroeck, voor de ontmoeting'
En een catalogus

Guido Van Causbroeck (1952) woont en werkt in Nieuwenrode. We kennen hem  van de beeldengroep ‘De ontmoeting’ in de Mechelseweg van Kapelle-op-den-Bos, maar er staat veel meer op zijn palmares. Zijn kunst situeert zich tussen figuratieve en non-figuratieve afbeeldingen van figuren en abstracte achtergronden. Olieverf en acryl worden met grote borstelstreken op het canvas gezet. Voor zijn beelden experimenteert hij met verschillende materialen zoals Eternit of blauwe steen.

In het voorjaar van 2013 organiseerde de oude pastorie in Nieuwenrode en het cultuurhuis in Meise een dubbeltentoonstelling naar aanleiding van de 60ste verjaardag van Guido. In de oude pastorie werden werken van hem tentoongesteld die op één of andere manier verband hielden met Kapelle-op-den-Bos, de inwoners en de geschiedenis ervan.

In Meise werden zijn nieuwste werken tentoongesteld, waarin Guido de mogelijkheden van licht bestudeerde. Less is more, teruggaan naar de puurheid van olieverf op doek, trouw blijven aan emoties en sfeer.

Ter gelegenheid van dit project werd het boek ‘Guido Van Causbroeck, voor de ontmoeting’ en een catalogus gemaakt. Het boek neemt je mee naar het leven en werk van Guido Van Causbroeck vóór ‘De ontmoeting’. Een verheerlijking van Guido over zijn dorp:  de vaart, de historische gebouwen, de landschappen, de mensen. Een ontmoeting met Guido is nooit ver weg. Levendige verhalen en pittige anekdotes van vrienden en familie geven je het gevoel erbij te zijn geweest. Hier en daar geven historische achtergronden een interessante terugblik op het dorp. Maar bovenal: de tekeningen, de schilderijen, de foto’s en de portretten vertellen over de jeugdjaren en het kunstenaarsleven van Guido en die spreken voor zich. Het boek ‘Guido Van Causbroeck, voor de ontmoeting’ is te verkrijgen in de oude pastorie en kost € 39.

De tentoonstelling in het cultuurhuis werd bekroond met een catalogus. Deze catalogus kost € 29 en is ook te verkrijgen in de oude pastorie. Indien je beide boeken samen koopt, krijg je deze aan een voordeelprijs van € 59.

Guido Van Causbroeck
Publicatie 'Beelden'


De creatie en plaatsing van het beeld 'Na de Waanzin' op de begraafplaats van Kapelle-op-den-Bos is de aanleiding van deze publicatie. De oprichting van dit nieuw memoriaal is een passend eerbetoon om de oud-strijders nooit te vergeten. Het beeld verwijst naar de gruwel van de oorlog, de wanhoop van de soldaten en de ingetogenheid van rouw en verdriet. Het wordt gedragen door de grafstenen van de oud-strijders en is samen met de gedenkplaten een unieke gedenkplaats op de begraafplaats van Kapelle-op-den-Bos. Naar aanleiding van de herdenking van de Groote Oorlog die in 2018 100 jaar geleden eindigde kwam het beeld 'Na de Waanzin' tot stand. De tot stand koming van het beeld staat omschreven in deze publicatie en is te koop voor € 10.