100 jaar Groote Oorlog

woensdag 19 maart 2014


De Eerste Wereldoorlog of de Groote Oorlog was het eerste internationale conflict op wereldschaal. Het vond plaats van 28 juli 1914 tot 11 november 1918. Miljoenen militairen en burgers vonden hierbij de dood. 100 jaar na deze feiten zijn we er nog steeds van overtuigd dat de gebeurtenissen van ‘14-18’ een  grote invloed hebben op onze maatschappij en dat de slachtoffers van deze gruwelijke oorlog een waardige nagedachtenis verdienen.

Van 2014 tot en met 2018 worden er verschillende activiteiten georganiseerd om deze gebeurtenis te herdenken. Onder de rubriek '100 jaar Groote Oorlog' vind je een overzicht van de activiteiten die in Kapelle-op-den-Bos georganiseerd worden. Organiseer jij of jouw vereniging een activiteit die hierin kadert? Laat het weten via vorming@gcoudepastorie.be en de activiteit wordt opgenomen onder deze rubriek.

 

Bericht aan officieren en reserveofficieren

Voor de organisatie van de Wapenstilstandsdag en allerlei activiteiten rond herdenking WOI werd er een werkgroep opgericht.

Deze werkgroep wenst graag alle officieren en reserveofficieren die woonachtig zijn in Kapelle-op-den-Bos uit te nodigen op al haar activiteiten. Ben jij officier of reserveofficier en heb jij interesse om uitgenodigd te worden, bezorg dan jouw contactgegevens via e-mail: info@gcoudepastorie.be, of telefonisch op het nummer 015 71 02 53.


De Groote Oorlog in de Brabantse Kouters

De Eerste Wereldoorlog was een ingrijpende periode in de wereldgeschiedenis. De impact van de oorlog en de bezetting was duidelijk voelbaar in onze streek. Wat de oorlog teweeg bracht in Vilvoorde, Grimbergen, Zemst, Machelen, Kapelle-op-den-Bos, Meise, Merchtem, Londerzeel, Affligem, Opwijk en Asse wordt met een rondreizende tentoonstelling onder de loep genomen

De verhalen, personages en het bronnenmateriaal zijn samengebracht in de bagage van zes fietsen. De fiets was in oorlogstijd hét ideale vervoersmiddel en vormt nu de rode draad door deze tentoonstelling. Elke fiets belicht een ander thema zoals de inval, opeisingen door de Duitsers, liefdadigheidsacties, vluchtelingen maar ook de ontsnapping en de wederopbouw komen aan bod. Centrale focus zijn de verhalen en de overlevingsstrijd van de mensen uit de eigen streek.

De tentoonstelling ‘De Groote Oorlog in de Brabantse Kouters. Toen leven overleven was.’ is te bezichtigen van 6 tot 27 september in het administratief centrum van Kapelle-op-den-Bos tijdens de openingsuren.

Meer info vind je op http://toenlevenoverlevenwas.be en op www.vlaamsbrabant14-18.be.

Terug naar het nieuwsoverzicht