De Alzheimer code

donderdag 14 september 2017


De Alzheimer Code
Van 14 september tot en met 30 november
Dementie … steeds meer mensen krijgen er mee te maken. Nog te vaak echter botst dementie tegen een muur van onbegrip en taboes.

Het project De Alzheimer Code wil dementie meer bespreekbaar maken. Het pleit voor een respectvol en genuanceerd beeld van mensen met dementie én steekt een hart onder de riem van diegenen die hen omringen, begeleiden, verzorgen.

Van 14 september tot en met 30 november 2017 loopt in Vlaanderen en Brussel de tweede editie van dit sensibiliserend project. Initiatiefnemers zijn het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, de Alzheimer Liga Vlaanderen en Hellebosch vzw. Zij gaan een samenwerking aan met organisaties en instellingen uit de wereld van kunst en cultuur, onderwijs, zorg en welzijn. De Alzheimer Code is een sociaal-cultureel project: sociaal van inhoud, artistiek en cultureel van opzet en idee. Meer dan 60 steden en gemeenten bieden samen een uitgebreid programma met expo, film, lezingen, muziek, theater en wandelingen.

Binnen de regiowerking NORA+ van Vlabra’ccent en met steun van de Provincie Vlaams-Brabant werken in de Noordrand van Brussel deze gemeenten mee: Asse, Grimbergen, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel, Zaventem en Zemst.
www.alzheimercode.be

Ook Kapelle-op-den-Bos werkt mee aan dit project met een ruim en gevarieerd aanbod. Een overzicht van onze activiteiten vind je op www.gcoudepastorie.be. Alle activiteiten worden gratis aangeboden.

Recreatieve wandeling door Pasar Kapelle-op-den-Bos
Zo 17 september van 10.00 tot 15.00 uur

Pasar Kapelle-op-den-Bos neemt mensen met dementie mee op pad en organiseert een wandeling. Hierbij wordt een kortere route voor rolstoelgebruikers voorzien en kan vervoer ingelegd worden naar de site van de festiviteiten rond de hopmaand.

Dementiecafé OCMW Kapelle-op-den-Bos
Di 19 september om 20.00 uur in wzc Herfstvreugde
Do 7 december om 20.00 uur in wzc Akapella

Een praatcafé dementie voor familie, vrienden en kennissen van personen met dementie. Dinsdag 19 september in wzc Herfstvreugde in Londerzeel met als thema het maaltijdgebeuren bij personen met dementie door logopediste Marijke Vanderheyden. Donderdag 7 december in wzc Akapella over hoe meer uit je bezoek te halen door psychologe Hilde Vanderlinden.


Workshop rond kunst
Wo 20 september om 15.00 uur in wzc Akapella
Wo 4 oktober om 15.00 uur  in residentie Paaleyck

Enkel voor de bewoners van de woonzorgcentra
Mensen met dementie (en geïnteresseerde bewoners) wordt een kunstmoment aangeboden waar ze creatief kunnen bezigzijn onder begeleiding van de Kunstkring Kapelle-op-den-Bos.

Soundhealing
Di 26 september om 15.00 uur in wzc Akapella
Di 24 oktober om 15.00 uur in residentie Paaleyck
Enkel voor de bewoners van de woonzorgcentra

Soundhealing is één van de oudste vormen van genezing. Het is gebaseerd op het principe dat alle materie vibreert op zijn unieke frequentie. Alles is trilling en trilling is klank. Alles in het universum heeft zijn eigen trillingsfrequentie die niet altijd door het menselijk oor is waar te nemen: bv. planeten, planten, dieren, mensen,… Soundhealing is het terug in balans brengen van lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel onevenwicht door middel van trilling en klank. Met behulp van stemvorken, boventonen in de stem en instrumenten zorgen de klanken voor genezing, relaxatie en meditatie.

Akapella zingt
Vr 29 september om 15.00 uur  in wzc Akapella

Muziek blijkt een hele positieve uitwerking te hebben op mensen met dementie, in welk stadium dan ook. Een zangnamiddag met oude liederen is bovendien voor alle bewoners van het zorgcentrum een sfeervolle gebeurtenis.


Workshop ‘Fit in je hoofd
Do 26 oktober om 14.00 uur in residentie Paaleyck

Mantelzorgers zorgen dag in dag uit voor hun naasten. Hen zal men hier ondersteuning aanbieden door tijdens de workshop ‘Fit in je hoofd’ een activiteit te organiseren voor personen met dementie. Het animatieteam van residentie Paaleyck staat klaar om samen met de personen met dementie een namiddag terug te blikken naar de tijd van toen. Tijdens de activiteit: ‘ Een herinnering die blijft’, gaan de begeleiders en deelnemers samen in gesprek over voorwerpen en gebruiken van vroeger. Met behulp van een herinneringskoffer wordt het gesprek op gang getrokken en worden verschillende emoties, gevoelens en herinneringen losgemaakt. Wie houdt niet van een herinnering die wordt opgehaald, een verhaal dat opnieuw beleefd wordt, een vergeten beeld dat herstelt. Tijdens deze activiteit worden de deelnemers voorzien van koffie en gebak.

Workshop ‘Wijs maar niet uitgelezen’
Ma 6 november om 14.00 uur in residentie Paaleyck

Deze workshop is bedoeld voor vrijwilligers, mantelzorgers en personeelsleden die werken met en zorgen voor personen met dementie. Voorlezen aan ouderen met dementie vergt een specifieke aanpak. In deze vorming kijkt men naar hoe kan omgegaan worden met personen met dementie en de verschillende invalshoeken over hoe voor hen voor te lezen.

Auteurslezing ‘Mist. Mijn moeder en ik’ door Leen Persijn
Neos Kapelle-op-den-Bos
Do 16 november om 14.30 uur in gc de oude pastorie

Leen Persijn vertelt over de ervaringen met haar dementerende moeder, ze vertelt over haar falend geheugen, haar verward gedrag, haar onrust en achterdocht, haar agressies, en de vaak hilarische anekdotes. Ze vertelt openhartig hoe ze zelf, met vallen en opstaan, met dementie heeft leren omgaan. Tussendoor brengt ze enkele passende teksten en poëzie en zingt ze een paar liederen.

Documentaire 'Feel My Love’ met nagesprek
Vr 24 november om 14.00 uur in wzc Akapella

‘Feel My Love’ is een pakkende observatie van het menselijke bestaan en schetst een intiem portret over leven en oud worden met dementie. Over een periode van vier seizoenen werden de bewoners van Huis Perrekes gevolgd in hun dagelijkse rituelen, gedragen door elkaar en hun omgeving. Bewust verteld op een lichte toon en met muziek als rode draad kijkt de film naar wat er nog is, niet naar wat verloren ging. ‘Feel My Love’ gaat over liefde, loslaten, verwondering en het menselijke verlangen om er te zijn tot het einde. Na de documentaire volgt een nagesprek onder leiding van Lieselotte Ronse, muziektherapeute bij Huis Perrekes.

Dementiekoffer
Bibliotheek Kapelle-op-den-Bos

Via de bibliotheken van de Noordrand wordt een dementiekoffer ter beschikking gesteld met boeken (roman, non-fictie & kinderboeken), DVD, CD, brochures,… Deze koffer kan indien beschikbaar uitgeleend worden en zal getoond worden bij alle activiteiten rond de Alzheimer Code.


INFO 
015 71 02 53, info@gcoudepastorie.be of www.gcoudepastorie.be

 

Terug naar het nieuwsoverzicht