Streekproducten

Proef het lekkers uit onze streek

Ben je op zoek naar een origineel geschenk voor een jarige? Of wil je, je gasten tijdens een etentje eens verrassen met creatieve producten? Probeer dan eens de streekproducten uit de Groene Gordel. Vele Vlaams-Brabantse gemeenten produceren hun eigen heerlijke streekproducten, vaak nog op ambachtelijke wijze. Om een idee te geven wat de Groene Gordel zoal aan lekkers te bieden heeft, staat er in het gemeentehuis van Kapelle-op-den-Bos een tentoonstellingshoekje. Maar voor een streekpakket naar keuze, als geschenk of voor jezelf, ga je best eens langs bij de streekproductenwinkel in Grimbergen, Pastoor Woutersstraat 1.
 
 

Kapels bier
‘De Neus’

Als je het knappe gemeenschapscentrum de oude pastorie in Nieuwenrode bezoekt, moet je zeker ‘De Neus’ proeven.  Het gelegenheidsbier is gemaakt door microbrouwerij Den Triest in Kapelle-op-den-Bos in opdracht van het gemeentebestuur. Het is een biertje van hoge gisting, hergist op de fles ongefilterd en ambachtelijk gebrouwen en een hit op recepties in de oude pastorie. Een vreemde naam voor een bier? De Neus is een oude spotnaam voor de Kapellenaar.

Het tripelbier met een volle en lekkere afdronk is te verkrijgen in het café van de oude pastorie in Nieuwenrode en in het gelegenheidscafé van de microbrouwerij Den Triest op den Triest en kost € 6,30 voor een fles van 75 cl.

Verenigingen die De Neus willen verkopen op hun jaarlijkse eetfestijnen, concertavonden, nieuwjaarsrecepties,… krijgen € 1 korting bij aankoop van een fles en moeten slechts € 5,30 betalen voor een fles van 75 cl. De bijhorende Neus glazen kunnen verenigingen gratis in bruikleen krijgen.

Wil ook jij het Kapels bier op je volgende eetfestijn, nieuwjaarsreceptie,… schenken? Neem dan contact op met de oude pastorie, 015 71 02 53, vrijetijd@kapelle-op-den-bos.be. Let op: voor grote bestellingen (meer dan 10 flessen) dien je minstens 1 maand vooraf te reserveren.

Op zoek naar een ideaal geschenk voor de eindejaarsdagen?
Kom dan zeker langs bij de oude pastorie want voor slechts € 9,3 heb je al een geschenkverpakking met daarin 1 fles De Neus van 75 cl en bijhorend glas.

 

Brouwnostalgie
Microbrouwerij Den Triest

Breng een bezoek aan microbrouwerij Den Triest en ontdek het hele brouwproces van schroten over filteren en gisten tot het bottelen. Je ontdekt en proeft van de natuurlijke grondstoffen en maakt een wandeling tussen de hopperanken op het biologisch hoppeveld. Je moet hier geen grote ketels verwachten, maar wel de pure nostalgie van het maken van bier. Napraten en proeven kan in het gezellige cafeetje anno 1930.

Voor workshops kan men terecht vanaf 15 personen.

 

Fruitbedrijf
Jan Van den Borre

Bij het fruitbedrijf Jan Van den Borre kan je terecht voor sappige appels en peren uit de eigen boomgaard. De boomgaard heeft een oppervlakte van 11ha en werkt volgens geïntegreerde productiemethode. Bij de geïntegreerde productiemethode voor pitfruit wordt er gestreefd naar het bestrijden van ziekten en plagen door gebruik te maken van een combinatie biologische, fysische, chemische, mechanische of genetische middelen waardoor het middelengebruik tot een minimum kan worden gereduceerd. Ongewenste neveneffecten worden beperkt met het oog op de bescherming van het milieu en de gezondheid van de mens (consument én producent). Op zaterdag kan je er tussen 10u en 15u terecht voor hoeveverkoop.


PEERSOORTEN

Durondeau
Beschikbaar van september tot december.
Bij de pluk een ruwe, donkergroene schil met bruinrode blos. Tijdens het rijpen wordt ze warm goudkleurig. Wit vruchtvlees met typische smaak. In september is deze peer enkel bruikbaar in de keuken. Vanaf oktober is het een uitstekende dessertpeer.

Doyenné
Beschikbaar van september tot maart.
Dikke vrucht met korte steel en geelgroene kleur met bruinrode blos. Zeer zoet en sappig wit vruchtvlees.

Conférence
Beschikbaar van september tot juni.
Langwerpige, slanke peer. Klein tot middelmatig van grootte. Groenbruine vrucht die lichtgeel wordt tijdens het rijpen. Ook het vruchtvlees wordt iets geler. Fijne, zoete en sappige smaak.

 

APPELSOORTEN

Elstar
Beschikbaar van augustus tot april.
Een mooie geelrode appel met verrukkelijke lichtzoete smaak.
 
Cox’s
Beschikbaar van september tot maart.
Kleine tot middelgrote vrucht, oranjegeel met rood. Sappig geel vruchtvlees.

Boskoop
Dikke, ruwe appel met overwegend grijsgroene kleur. Bevat zeer veel vitamine C, vruchtzuren en suikers. Zeer goede appel voor de verwerking in de kueken. Als keukenappel is hij op zijn best van september en als tafelappel van december tot april.

Jonagold
Het hele jaar beschikbaar.
Redelijk dikke vrucht met oranjerode blos op geelgroene achtergrond. Stevig, sappig en smaakvol vruchtvlees.

Jonagored
Het hele jaar beschikbaar.
De rode versie van Jonagold. Een sappige, knapperige appel met natuurlijke kleur. Pittig vruchtvlees, met zoet-zure smaak.

Primo
Primo is een exclusieve fel rode appelvariëteit. Ze hebben een frisse zoetzure smaak en zijn uiterst knapperig. Het vruchtvlees is zeer sappig en heeft een onweerstaanbaar aroma. Primo appels zijn extreem goed houdbaar.
Beschikbaar van oktober tot augustus.

Delbarestivale
Beschikbaar augustus tot oktober.
Grote, kegelvormige appels met een oranjerode blos of strepen aan de zonnezijde.
Het is een knapperige, stevige appel. Hij is erg lekker als handappel en geschikt voor sap. Het zijn echte herfstappels, ze zijn van half augustus tot en met september beschikbaar.


PUUR SAP VAN HEERLIJK FRUIT

Naast fruit is er ook een assortiment van artisanale fruitsappen te verkrijgen. Op regelmatige tijdstippen komt er een mobiele fruitpers langs om het fruit te laten verwerken tot lang houdbaar sap. Zo uit de natuur, zonder enige toevoeging van suiker, kleur-, geur- en smaakstoffen.

Werkwijze
1. Het fruit wordt gespoeld.
2. Het fruit wordt geraspt.
3. De pulp wordt geperst.
4. Het sap wordt gefilterd en enkele seconden gepasteuriseerd op minimum 80 °C.
5. Het sap wordt direct afgevuld in een 5 liter bag-in-box.

De hardheid van het fruit bepaalt het saprendement en de helderheid van het sap. Minstens 85% van het te persen fruit is appel. De overige 15% kan aangevuld worden met een andere fruitsoort.

Houdbaarheid: gesloten minimum 1 jaar houdbaar. Na opening 2 maand koel houdbaar.
De prijs per box van 5 liter bedraagt € 10.


SOORTEN FRUITSAPPEN

Appel + rode biet
Sap van eigen kweek.
Goed om te weten:
Rode bieten bevatten aanzienlijk veel antioxidanten en kankerbestrijdende stoffen die bovendien het immuunstelsel stimuleren! Sterk aanbevolen ook bij actieve sporters.

Appel + kriek
Het sap van de kriek is geen eigen kweek.
Goed om te weten:
Krieken bevatten veel spoorelementen, vitamine C en kalium.

Appel  
Sap van eigen kweek.
Goed om te weten:
Appels bevatten natuurlijke antioxidanten.

Appel + peer
Sap van eigen kweek.
Goed om te weten:
Peren bevatten veel basische mineralen (o.a. kalk, kalium, fosfor) die vocht en vet afdrijven.

Appel + rabarber
Het sap van de rabarber is geen eigen kweek.
Goed om te weten:
Rabarber is een zeer verfrissende dorstlesser in de zomer.Straffe Streek, ook in Kapelle-op-den-Bos!

Kapelle-op-den-Bos is een Straffe Streek gemeente. Het Straffe Streek gemeente-label geeft aan dat de gemeente Kapelle-op-den-Bos de streekproducten uit Vlaams-Brabant een warm hart toedraagt en er ook effectief werk van maakt. Dit betekent dat de gemeente Kapelle-op-den-Bos streekproducten aankoopt, streekpakketten geeft als cadeau ter ere van diverse gelegenheden en streekproducten in de dagelijkse werking gebruikt.

Je hebt vast al van de Vlaams-Brabantse streekproducten gehoord, maar je denkt misschien dat dit lekkers onbereikbaar is. Niets is minder waar. Je vindt de streekproducten niet enkel bij de producent zelf, maar ook in één van de vele streekhoekjes en streekwinkels.

Streekproducten Vlaams-Brabant bundelde alle informatie over streekproducten, streekhoekjes en –winkels, horecazaken, bed & breakfasts en gemeenten ook in een nieuw en rijk geïllustreerd boek ‘het Straffe Streek Boek’. Het boek kost slechts € 6! Het is te koop in de Vlaams-Brabantse streekhoekjes.