Wandelen in Kapelle-op-den-Bos

De brochures van de verschillende wandelingen kan je bekomen bij het secretariaat van de dienst toerisme of hier downloaden. Heb je een opmerking over deze tochten, laat het ons weten via vrijetijd@kapelle-op-den-bos.be

De infogids wandelnetwerk Brabantse Kouters kan je bestellen via https://www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties/wandelnetwerk-brabantse-kouters-kaarten-en-infogids
Zelf je wandelknooppunten vastleggen kan je door de app te downloaden op https://www.wandelknooppunt.be/routeplanner


Gratis

Oxdonk wandelpad 7,5 km

Het Oxdonk wandelpad werd ingewandeld op zondag 12 september 2004 in het kader van de Open Monumentendag met als thema ‘Van nature een monument’. Het pad kan verlengd worden tot 9,5 km. Deze wandeling geeft ook aansluiting tot het Kapels wandelpad van 11 km in Kapelle centrum en deelgemeente Ramsdonk. De wandeling laat je kennismaken met de geschiedenis, de monumenten en vooral de prachtige landschappen (Kollintenbos en zandputten Bos van Aa) van Oxdonk.


Nieuwenroods wandelpad 8,6 km

Het Nieuwenroods wandelpad is een realisatie van toerisme Vlaams-Brabant, gemeentebestuur Kapelle-op-den-Bos en WSV De Sluisstappers. De wandeling werd ingewandeld tijdens het eerste dorpsfeest van Nieuwenrode op 16 september 2006.
Deze wandeling brengt je langs kleine wegjes, rustige weides en vooral prachtige landschappen. Onderweg maak je kennis met een stukje geschiedenis van dit landelijk dorp.  


Pastoriepad 9,1 km

Gemeenschapscentrum de oude pastorie werd door Pasar uitgeroepen tot het mooiste plekje van onze gemeente. Naar aanleiding van deze actie maakte Pasar het Pastoriepad.  Zij kregen hiervoor de medewerking van de Erfgoedcel van Kapelle-op-den-Bos. Je kan ook kiezen voor de verkorte wandeling van 7,4 km. Het loont de moeite eens een kijkje te nemen in het gemeenschapscentrum als het open is. Regelmatig zijn er interessante tentoonstellingen en in het gelegenheidscafé kan je het Kapels bier De Neus proeven.


Historische wandeling doorheen Ramsdonk 6,2 km

De historische wandeling doorheen Ramsdonk werd officieel ingehuldigd op zondag 13 april 2008 in het kader van Erfgoeddag. Deze wandeling brengt je langs bezienswaardigheden in Ramsdonk.
 

Kapelse Kouter

De Kapelse kouter, waar huiszwaluwen hun nest van modder bouwen onder overhangende dakranden van gebouwen. Deze wandeling van 6,3 km brengt je over open kouters naar natte bossen. Onverwachte landschappen, gekscherende vogels, laat je verrassen!


Betalend

Kapels wandelpad 11 km - € 1,20

In het kader van ‘Vlaams-Brabant Beweegt’, een initiatief van de sportpromotie van de Provinciale Sportraad, werd door de Sportraad van Kapelle-op-den-Bos een wandelpad ontworpen. Op 7 oktober 2001 had de officiële opening van dit wandelpad plaats. De wandeling brengt je langs belangrijke plaatsen in Kapelle-op-den-Bos, Nieuwenrode en Ramsdonk.
Of te downloaden via de website.


Wandelingen Brabantse Kouters - € 9

Toerisme Vlaams-Brabant heeft samen met de gemeenten Asse, Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Vilvoorde, Wemmel en Zemst een wandelproduct ontworpen en uitgewerkt onder de naam Brabantse Kouters. Deze prachtige brochure omvat 29 wandelingen doorheen de verschillende gemeentes. Het uitgestrekt wandelgebied biedt je alle gelegenheid om het landschap te bewonderen en kleine authentieke dorpjes en gehuchten te ontdekken.


Wandelnetwerk Rivierenland - € 8

Deze wandelkaart is een realisatie van Regionaal Landschap Rivierenland. De benedenlopen van de rivieren Dijle, Nete, Zenne en Rupel vormen de ‘blauwe’ draad doorheen het ‘Rivierenland’. Deze wandelkaart omvat 5 wandelingen:

  • Ten noorden van de Rupel
  • Tussen Zenne en Rupel
  • Tussen Zenne en Dijle
  • Tussen Dijle en Nete
  • Ten noorden van de Nete

Volop genieten van prachtige natuur. Op verschillende plaatsen kan je gratis de veerboot nemen.